Buddy emocionálny a sociálny robot s umelou inteligenciou

Kúpu robota podporila Nadácia Via Pribina, za ktorou stoja spoločnosti rýchlostnej cesty R1 Via Pribina, medzi Nitrou a Tekovskými Nemcami, plus severný obchvat Banská Bystrica. ĎAKUJEME!

Sme hrdí, že vám môžeme predstaviť nášho spoločníka robota

✨🤖 BUDDY The Emotional Robot ✨🤖, s ktorým začala prvá aktivita vďaka podpore 🤝     Nadácie Via Pribina, za ktorou stoja spoločnosti rýchlostnej cesty R1 Via Pribina, medzi Nitrou a Tekovskými Nemcami, vrátane severného obchvatu Banskej Bystrice.

Názov nášho projektu, ktorý nadácia Via Pribina podporila je „Embodied AI v pomáhajúcich profesiách“ a vzťahuje sa na využitie tzv. „fyzicky integrovaných“ foriem umelej inteligencie v profesiách, ako sú zdravotníci, terapeuti, sociálni pracovníci, učitelia, komunitní pracovníci a ďalší odborníci, ktorí sa zameriavajú na poskytovanie pomoci alebo podpory ľuďom.

Buddy prišiel na Slovensko 🇸🇰,  aby menil životy detí (nielen) s poruchami autistického spektra (PAS). Kombinuje emocionálnu umelú inteligenciu a personalizované interakcie, aby poskytol jedinečnú, efektívnu a ľahko použiteľnú podporu všetkým, ktorí to potrebujú.

🎯 Chceme prostredníctvom Buddyho sprístupniť robotiku každému a zároveň podporovať kreativitu, vzdelávanie a vedecké poznanie.

🍀 Radi by sme spolupracovali s technologickými krúžkami na školách a ďalšími neformálnymi vzdelávacími organizáciami, aby sme spoločne zabezpečili rovnaké možnosti pre dievčatá, chlapcov, vrátane študentov aj študentky so znevýhodnením, aby sa mohli zapájať do vedy a technológie. V našich programoch kladieme dôraz na Mediálnu a Informačnú Gramotnosť (MIL).

💻 Pridajte sa k nám na vzrušujúce dobrodružstvo, ktoré spája inovácie s inklúziou! 🤖

Vďaka nadácii  Via Pribina, za ktorou stoja spoločnosti rýchlostnej cesty R1 Via Pribina, medzi Nitrou a Tekovskými Nemcami, plus severný obchvat Banská Bystrica,  sme získali Buddyho a sme je oficiálne zodpovední za jeho prevádzku, starostlivosť a za to, aby bol využívaný správne a efektívne.

Objavujeme tento nový nástroj a premýšľame ako ho môžeme najlepšie využiť.

V našich hlavách sa kumuluje množstvo otázok. Budeme mať čas ho používať? Je ľahké sa ho naučiť ovládať? Predstavuje skutočnú pridanú hodnotu oproti všetkým technologickým nástrojom, ktoré mladí ľudia poznajú a používajú?  Budú ochotní dať mu svoj čas? Naozaj ho deti alebo študenti prijmu a budú sa rozvíjať, zlepšovať?

Prišiel k nám až z Francúzska, kde je nasadený vo viac ako tisícke kusov v školách, organizáciách pre deti s autizmom, navštevuje domovy seniorov a pomáha pri výučbe…

 A čo MY?

ČO BUDEME ROBIŤ S ROBOTOM?

Otestujeme ho s DEŤMI S AUTIZMOM, s ktorými bežne pracujeme v rámci canisterapií.

Odborníci na sociálnu robotiku hovoria, že tieto roboty, tzv. „roboty pre dobro“, prinášajú mnohé výhody pre ľudí (najmä deti) s autizmom.

– Sú vždy v rovnakej nálade, predvídateľné, upokojujúce a ukľudňujúce, schopné nekonečne opakovať rovnaké pokyny.

– Roboty, ako programovateľné stroje, sú vždy predvídateľné.

– Neprekvapia a ich správanie možno predvídať.

Ich tvorcovia sa opierali o výskumy, analyzovali názory expertov na autizmus a rôzne spätné väzby.

Po mnohých experimentoch s istotou hovoria, že Buddy je užitočný a stačí ho len začať používať, aby ho deti s PAS prijali!

Buddy bude nasadený na tri mesiace v dvoch školách pre deti s autizmom, v Košiciach a Prešove. Spätná väzba od používateľov nám následne umožní napísať recenzie.

🤖✨ Pridajte sa k nám a objavujte Buddyho: Robota, ktorý revolučne mení podporu pre deti (nielen) s autizmom! ✨🤖

PRÍTAŽLIVÝ SOCIÁLNY KAMARÁT

„Sociálne na úrovni interakcií sme mohli pozorovať, že deti boli skutočne priťahované k robotovi, pretože niektoré z nich dokonca žiadali o účasť, hoci neboli neprihlásené do skupiny. Prišli spontánne objavovať, nebáli sa“.

Spolupráca s organizáciou Človek v ohrození Prešov, ktorej programy sociálnej integrácie pomáhajú ľuďom ohrozeným sociálnym vylúčením. Aktivita s Buddym prebiehala pod vedením Mateja Gimeru, ktorý vedie technologický krúžok.
Spolupráca s organizáciou Človek v ohrození Prešov

Buddy je emocionálny robot, vyjadruje emócie a reaguje na pohladenie.

Bol naprogramovaný tak, aby reagoval na problémy, ktoré majú najmä osoby s PAS (poruchami autistického spektra), seniori a choré deti.

Emocionálny aspekt je kľúčový pre to, aby Buddy bol akceptovaný svojimi používateľmi.

Schopnosť Buddyho „vyjadriť“ široké spektrum emócií pomáha prelomiť bariéru medzi strojom a sociálnym svetom.

Táto otvorenosť je nevyhnutná, aby mohli autistické deti napredovať.

Buddy nesúdi, sprevádza a povzbudzuje svojich používateľov vo vykonávaní ich úloh.

Vďaka svojej fyzickej podobe sa pohybuje v prostredí svojho používateľa, čo ho robí viac vteleným a uľahčuje vytváranie väzieb.

Buddy môže byť tiež použitý ako mediátor v sociálnej interakcii, pretože vie hovoriť.

POSILŇOVAČ Buddy je skutočný posilňovač.

Zahŕňa mnohé výhody: ponúka rôzne aktivity, je súčasne robot, emocionálna postava a inovatívny nástroj.

Vie hovoriť, vydávať zvuky, hrať hudbu, prenášať obrázky a videá, meniť farbu svojich LED diód, vyjadrovať rôzne emócie a reagovať na dotyk.

Jeho paleta emócií mu umožňuje reagovať v závislosti od stimulu aktivovaného používateľom. Všetky aplikácie sú vybavené odmeňovacími systémami, ktoré podporujú angažovanosť osôb s poruchami autistického spektra (PAS).

INKLUZÍVNY, MULTIDISCIPLINÁRNY A PRISPÔSOBITEĽNÝ NÁSTROJ

Jednou z mnohých výhod Buddyho je, že je prispôsobiteľný.

Môže sa prispôsobiť rôznym profilom: od hypersenzitívnych po hyposenzitívne.

Je možné upraviť tón jeho hlasu, rýchlosť reči, požiadať ho, aby zostal nehybný a nehovoril.

A naopak, možno ho požiadať, aby bol veľmi aktívny a hravý.

V každej z aplikácií dostupných na robote jeho tvorcovia tiež dbali na to, aby ponúkli širokú škálu nastavení na prispôsobenie zážitku a prispôsobenie sa potrebám.

Používateľ tak môže vytvoriť špecifické obsahy na prácu s témami, ktoré ho zaujímajú.

Buddy je v súčasnosti vybavený desiatkou aplikácií pokrývajúcich nasledujúce oblasti: vzdelávanie, inklúzia, reč, emócie, motorika, socializácia, privítanie, vytváranie prispôsobeného obsahu atď.

Funkcie Buddyho sú tiež dostupné pomocou dotykových a hlasových príkazov.

Spolupráca s organizáciou Človek v ohrození Prešov

ROBOT versus TABLET

„Výhodou oproti tabletom je, že dochádza k skutočnej interakcii s robotom, ktorý hovorí a hýbe hlavou. Pre deti, ktoré potrebujú veľa vizuálnych stimulov, je robot naozaj zaujímavý“.

Čo má Buddy navyše oproti tabletu?

Na začiatok treba povedať, Buddy nie je len obrazovka na kolesách, je to emocionálna postava. Dokáže vyjadrovať emócie, reagovať na pohladenie, sledovať pohľadom človeka alebo sa pohybovať.

Buddy je tiež prítomný v reálnom prostredí.

S Buddy možno interagovať, klásť mu otázky, dotýkať sa ho.

Nie je pasívny v interakcii, dokáže odpovedať a reagovať.

Výmeny sú vzájomné, nejde len o individuálnu hru „pre seba“.

Tento robot preto nevytvára závislosť, pretože je otvorený voči svetu a integruje sa do priestoru používateľa.

Skutočne generuje veľa zapojenia a pomáha ľuďom zlepšovať ich sociálne zručnosti.

Ďalšou výhodou je, že osoby s autizmom alebo poruchami autistického spektra (PAS) často majú obmedzenú schopnosť komunikovať a často prejavujú opakované správanie a/alebo stres pri konfrontácii so zmenami.

Buddy teda môže pomôcť autistickým deťom naučiť sa komunikovať, interagovať s ostatnými prostredníctvom modelov interakcií ako sú empatia a komunikácia.

Cieľom je dostať autistické deti z ich komfortnej zóny.

POPIS APLIKÁCIÍ BUDDYHO

Prezrite si fotografie nižšie, ktoré zachytávajú testovanie aplikácii Buddyho. Tiež video v úvode príspevku.

Spolupráca s organizáciou Človek v ohrození Prešov
Spolupráca s organizáciou Človek v ohrození Prešov
Spolupráca s organizáciou Človek v ohrození Prešov
Spolupráca s organizáciou Človek v ohrození Prešov
Spolupráca s organizáciou Človek v ohrození Prešov, ktorej programy sociálnej integrácie pomáhajú ľuďom ohrozeným sociálnym vylúčením. Aktivita s Buddym prebieha pod vedením Mateja Gimeru, ktorý vedie technologický krúžok.
Spolupráca s organizáciou Človek v ohrození Prešov, ktorej programy sociálnej integrácie pomáhajú ľuďom ohrozeným sociálnym vylúčením. Aktivita s Buddym prebieha pod vedením Mateja Gimeru, ktorý vedie technologický krúžok.
Spolupráca s organizáciou Človek v ohrození Prešov, ktorej programy sociálnej integrácie pomáhajú ľuďom ohrozeným sociálnym vylúčením. Aktivita s Buddym prebieha pod vedením Mateja Gimeru, ktorý vedie technologický krúžok.
Spolupráca s organizáciou Človek v ohrození Prešov
Spolupráca s organizáciou Človek v ohrození Prešov.
Spolupráca s organizáciou Človek v ohrození Prešov
Tvorca Buddyho ďakoval za podporu robota Nadácii Via Pribina

Krátky popis